pondělí 12. srpna 2013

Blogové zamyšlení : Čím více textu, tím méně komentářů?

writer
http://weheartit.com/entry/71325411

 Taky si občas říkáte, že blogerky nejsou oceněny tak jak by si zasloužily a naopak ty co si to až tak nezaslouží naopak mají pozornosti nějak více. Hned na úvod chci sdělit, že nejde o žádný útok, protože si myslím, že drtívá většina patříme do té první skupiny a spíše jsem měla na mysli takové ty blogy o One Direction nebo jiných celebritách, kde jenom hází stovky stejných fotek a informují nás o tom kde se kdo najedl, kolik bot si koupil a navštěvují je stovky lidí denně :D Ale, teď zpátky k nám šikovným blogerkám co si to zasloužíme :)) Uveďme si příklad ↓

Máte nápad na skvělý článek, fotíte, vyhledáváte informace, zabýváte se tím pomalu celý den. Po dni práce vyjde MEGA dlouhý propracovaný článek, na kterém jste si opravdu dali záležet a považujete jej za mistrovské dílo hodna k maturitě nebo bakalářské práci ... Ale! Šok přichází, když je komentářů o dost méně, než u běžného článku.
Naopak, napíšete zcela jednoduchý článek, třeba krátký názor na nějaké téma, nebo třeba jen random fotky nebo jednoduchou recenzi na lak na nehty. Nezabere vám to moc času, vlastně jenom asi půl hodina, možná i méně...A světe div se, komentářů je nějak hodně, oproti článku předešlému!

(1) Tumblr
http://weheartit.com/entry/70962730
Je to neskutečně smutný fakt, ale v dnešní době je na světě víc těch lenivých lidí a blogerkám moc dlouhé články neprospívají. Jde o to, že znám moc blogerek, které rády píší HODNĚ, přímo slohovky. Jenže když se vžijete do role čtenářů, přečtou si maximálně dva extra dlouhé články a do těch dalších už se jim prostě nechce. Jedině snad kdyby to byl návod jak ve sprše rýžovat zlato -_- . Dále je dost těžké zaujmout, co si budeme povídat, blogů je stovky, nebo spíše miliony a proto je dost těžké oslnit něčím vážně velkým. A když pak vidíte, že mnohdy stačí článek jen o pár řádcích a fotkách a komentářů je více, je to vážně zarážející.

Já osobně mám radost za úplně každý komentář, i když jde dost dobře poznat, kdo celý článek četl a kdo ne. Jelikož toho v jednom článku nakecám vážně hodně, vím, že ten kdo na něco z toho v komentáři odpoví, si článek přečetl. Naopak komentáře typu "super článek" neberu nijak extra vážně. Na to snad můžu jenom říct ,,Děkuji za návštěvu, přečtení nadpisu a tvůj čas k tomu napsat alespoň tuhle jednu větu".Dříve jsem tenhle typ komentářů neměla moc ráda, ale teď už jsem vděčná i za to, protože vím, že na tom blogu alespoň někdo žije :D Nejsem zrovna ve fázi, kdy mi sem chodí stovky lidí denně a proto jsem velmi vděčná za každou maličkost nebo ohlas.
Samozřejmě ale když je článek krátký a tak nějak není co komentovat, tak chápu i krátké komentáře, to ano ;)

V čem je tedy ten problém. blogeři mají dost své práce s vlastním blogem a čtenáři jsou prostě trošičku leniví a mnohem více je zaujme kratší článek než slohovka na jednu nebo 2 A4. A protože jsme všichni ještě takové dětičky, tak samozřejmě potřebujeme každý článek hezky ozdobit fotkami a obrázky :D No nebojte, i mě se to tak více líbí.

Jobs Dealing With Books | eHow
http://weheartit.com/entry/70533086/search?page
Bohužel jsem ten typ osoby, co pořád mele a mele, má zbytečné kecy navíc a všechno moc rozepisuji a řeším. V poslední době se dost snažím se krotit, ale někdy to prostě pustím a řeknu si ,,No a co, tak si to nikdo nepřečte, hlavně že já mám ze sebe dobrý pocit". Když je článek tak krátký a věnuji mu třeba jen 15 minut, cítím se dost hrozně, mám výčitky svědomí, říkám si jak je to trapné :D Ale snažím se aspoň jednou do týdne napsat nějaký trapně krátký článek, aby se trochu vyvážily ty moje slohovky.

Už teď vidím, jak se ten článek nebezpečně natáhl a nejspíš si ho nikdo nepřečte právě kvůli té délce. Nebudu vás za to trestat, mě by se asi taky nechtělo. Stežuji si na lenivost čtenářů, ale přitom i já jsem stejná. Článek mě musí zaujmout a když mě nebaví, tak prostě rychle přelétnu očima, přečtu si jen to co potřebuji a odcházím. Tak to prostě je :)

Ale stejně tu mám nějaké otázky pro vás, protože mě moc moc zajímá názor na tenhle problém. Nemusíte odpovídat na všechno, jestli nechcete...ale stejně mě to zajímá tak se zeptám :D A ještě nesmím zapomenout na to, že tenhle "problém" se pochopitelně netýká těch hodně známých blogerů s hodně odběry a vysokou návštěvností. Ale každý jednou začínal ne :)? (I když, třeba já mám tenhle blog už rok a dva měsíce :D)


Ignored | via Facebook
http://weheartit.com/entry/72120595/search?query=Girl

1. Do jaké skupiny pisatelů patříte? Těch ukecaných, nebo těch co píšou články o pár větách?
2. Jak se cítíte při napsání dlouhého pracného článku a jak se naopak cítíte při zveřejnění kraťoulinkého článečku, který vám zabral sotva pár minut?
3. Upřímně, čtete raději kratší články nebo ty mega dlouhé (v pohodě, ani já se moc nerada pouštím do slohovek, přestože je taky píšu :D)
4. K jakým typům článků nejčastěji píšeš komentáře?
5. Kolik času průměrně věnujete k napsání jednoho průměrně dlouhého článku?

Žijte blaze, užívejte posledních pár týdnů prázdnin a tak :-*


11 komentářů:

  1. Ahoj, tento článok je ako mne zo srdca. Pred nedávnom som si založila blog, tešila som sa ako budem zdieľať svoje skúsenosti a zážitky s ostatnými. Písala som články o mojich dojmoch zo života v Taliansku a tak podobne a ako dopadlo? Nič. Žiaden komentár, žiaden odoberateľ. POtom som sa naštvala, tresla som tam milión fotiek z "New In" a komentárov bolo zrazu habadej. Dosť ma to sklamalo, lebo nechápem, čo z toho ľudia majú, keď si pozrú, čo si niekto iný kúpil, ale nech. Odoberateľov nemám stále žiadnych a úprimne rozmýšlam či blog nezruším. SOm sklamaná, že to takto funguje. Mňa nebaví až tak písať o kozmetike a oblečení (laky sú výnimky). A úprimne, ja radšej čítam dlhé články, ktoré majú nejaké myšlienky ako tie o ničom. Myslím, že z dĺžky tohto komentára je aj jasné, aký typ pisateľa som :D. Komentáre píšem k článkom, ktoré majú niečo do seba, k nechtom a k recenziám, ktoré ma zaujmú. Na priemerne dlhý článok potrebujem trištvrte až celú hodinu, preto mi je ľúto, že to nik nečíta.

    Tak, ak sa niekomu bude chcieť, nech si prečíta TravelDreamLove

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodila jsem ti na blog odpověď, snad ti to trošičku pomůže :))

      Vymazat
  2. Rada čítam dlhé články ak ma zaujmú , ak je to niečo čo ma nebaví tak to len prebehnem očami. Najradšej asi čítať príspevky zo života to je také moja . Sama občas píšem dlhé príspevky a nechcem aby to bolo pre ostatných dlhé , tak to sa snažím nejak skrátiť :) Nie vždy to vide.
    http://keepcalmanddowhateveryouwant.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, taky patřím mezi ty upovídané. To byl taky jeden z důvodů, proč jsem si založila blog. Abych se vykecala :-D A taky mě vždycky strašně mrzí, když se takových hodin píšu a fotím s nějakým článkem a pak nic :( A taky nemám ráda, když někdo komentuje jen stylem "super článek" a odkaz na svůj blog. Je vidět, že to nečetl, a chce si udělat jen reklamu. A někdy je komentář i protichůdný k tomu, co jsem psala. Tak takový to nečetl určitě.

    Kraťoulinkej článek napsaných za pár minut mám jen maličko. Většina z toho byla hned na začátku, kdy jsem postovala fotografie nehtů a každý dala do jediného postu se seznamem produktů. Byly to moje první články. Teď už to nedělám. Nedávno jsem jeden takový napsala, ale tam byla podstata informovat o novince, tak mi ani nepřišlo divné, že je to krátké a zabralo mi to jen pár minut.

    Pokud jsou fakt mega mega dlouhé, tak mě to často taky nebaví číst. Ale hodně záleží na stylu psaní. Ale taky mě nebaví recenze, kdy je na začátku jedna fotka produktu a pak hromada textu.. Tak to mě nebaví :-D

    Kometuju prostě články, co mě něčím zaujmou a ke kterým mám co říct.. a moje komentáře jsou většinou taky pěkně dlouhé..

    Nad článkem strávím pár hodin. Tak skoro hodinu určitě psaní. Pak focení, úprava fotografií, úprava textu..

    Tak snad ti to něčím pomohlo a snad sis můj dlouhej nudnej komentář přečetla :-D

    jo a zruš si opisování kódu při komentování. To prý hodně lidí v komentování odradí a po tom, co jsem se o tom dočetla na jednom blogu a zrušila jsem to, komentáře mi přibyly :)

    Fczelkamaya

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se vším souhlasím ;) Ale třeba fakt jenom k těm lakům, tak tam prostě ani není co víc napsat, takže jsou pochopitelně kratší než jiné články. Snažím se to střídat, právě díky toho si všimnu, jestli se čtenáři chytnou kratších nebo delších článků a jakého typu. Jo a moc děkuji za upozornění na to kodování. Mě se to neukazovalo, tak jsem myslela že to mám zrušené :O A přitom je to pravda, taky mi to na jiných blozích trochu vadí. Takže jsem to už zrušila, doufám že to půjde, ještě jednou díky :)

      Vymazat
  4. Ja mam kozmeticky blog a neviem ci bohuzial alebo nastastie pisem dlhe clanky. Priemerne ma kazdy clanok okolo 500-600slov, co teda nie je malo, ale nemyslim si, ze ich kazdy cita. Napisat vsak kratku recenziu na produkt mi pride zbytocne, ide mi o to, aby som ho popisala dostatocne aby som niekomu mozno poradila ci ho kupit alebo nie.
    Co sa tyka toho, ze citam cele clanky, ako kedy. Zvycajne viem, ci ma clanok zaujme od prvych dvoch odsekov a ak ano, nemam absolutne problem precitat si ho cely (ako dnes u teba a to bol fakt, ze dlhy prispevok).

    OdpovědětVymazat
  5. hm... tvůj blog jsem objevila až nedávno (asi před týdnem) v práci. Upřímně, jsem knihomil, takže mě tvůj blog fakt zaujal. Ale ke komentářům... já osobně je moc nepíšu. Čtu poctivě všechny články, ale jsem líná na to je komentovat. Ano stydím se :D . A k délce? Upřímně..ty kratší se čtou lépe, ale zase články o jednom odstavečku a pěti fotkách jsou nuda. Takže asi tak. Prostě buď svá a pokračuj v tom, jak to tu vedeš teď. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem moc ráda za takový komentář :) Už jenom díky návštěvnosti tuším, že lidé sem chodí, ale prostě jsou moc líní na to ten komentář napsat :D I já jsem občas lenivá, vím to, ale snažím se komentovat to co mne zaujme :)

      Vymazat
  6. hm... tvůj blog jsem objevila až nedávno (asi před týdnem) v práci. Upřímně, jsem knihomil, takže mě tvůj blog fakt zaujal. Ale ke komentářům... já osobně je moc nepíšu. Čtu poctivě všechny články, ale jsem líná na to je komentovat. Ano stydím se :D . A k délce? Upřímně..ty kratší se čtou lépe, ale zase články o jednom odstavečku a pěti fotkách jsou nuda. Takže asi tak. Prostě buď svá a pokračuj v tom, jak to tu vedeš teď. :)

    OdpovědětVymazat