pátek 9. srpna 2013

Chvíle před koncem - Lauren Oliver


Autor : Lauren Oliver
Název : Chvíle před koncem
Série : x
Nakladatel : CooBoo
Datum vydání : 2011/11
Počet stran : 384
Cena : 272 (bux.cz)

Anotace : ↓


Chvíle před koncemCo kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?
Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.
Místo toho se ukáže, že je to den poslední…





TumblrTentokrát nečekejte dystopický konec světa nebo upíry či víly. Tento příběh se může na první pohled zdát úplně obyčejný. Samantha Kingstonová je ten typ holky - mrchy, co má všechno. Je populární, má své kamarádky i obdivovatele, kluka,...Zkrátka ji nic nechybí. Prvních několik stran se může zdát jako klasické čtení pro teenagery o pubertální holce a jejim bezstarostném životě. 12.únor se ale stane jejich osudným dnem, když na cestě z párty se svými kamarádkami má autonehodu. Od té doby, Samantha 12.únor prožívá každý den od znovu a je jen na ní, co udělá. Jestli dokáže v jeden den napravit tolik chyb, co dokázala způsobit během pár let, co se začala bavit s Lindsay a stala se populární. Anebo jestli se vůbec ze Samanthy stane lepší člověk, i když se to už asi nikdo nedozví..




Retro ChicsSamantha : Já jsem si Samanthu jako hlavní postavu opravdu hodně oblíbila. Nebudu říkat, že byla nejhodnější holka na světě, ale po celou dobu knihy jsem si vážně nevšimla, že by udělala něco naprosto otřesného. Všeho strůjcem byla spíše Lindsay. Krom toho, pokud se vžijete do role Samanthy. Kdyby se vám ve škole posmívali a potom se najednou začaly kamarádit s populární Lindsay, s kterou je na druhou stranu docela zábava, ikdyž je ke svému okolí hodně arogantní. Opravdu byste od ní hned utekly? Já teda ne..


Lindsay : Jak už jsem řekla, Lindsay byla opravdu zvláštní osobnost. Je to takový ten klasický ideál středoškolské mrchy. Přesto ji nepovažují za zápornou osobu a necítila k ní žádnou nenávist. Vlastně jsem si ji hodně oblíbila. Nakonec i ona měla svá tajemství, chovala se tak jak se chovala. Sice mi bylo líto toho incidentu mezi ní a Juliet, ale pokud bych na to zapomněla, tak jsem ji měla vážně ráda a nebyla s ní nuda.


Cry ar river but don't give up.Juliet : Naopak tahle holka mě neskutečně štvala. Vím že to není správné, ale myslím že právě kvůli ní se vyskytly všechny ty potíže 12.února
/SPOILER : Pokud vím, tak pod to auto skočila ona, takže kvůli ní Sam umřela. Krom toho mě hrozně štvala tou svou osobností. Proč to proboha tak dlouho snášela, to co jí dělala Lindsay..Měla prostě něco udělat, říct to a ne vběhnout pod auto nebo se zastřelit. A jak ji pak v posledních dnech v noci v té tmě vždycky Sam naháněla a ona pokaždé někam utekla a skočila pod auto. No, fakt mě štvala! KONEC SPOILERU/


Kent/Rob : Hlavní a jediné klučičí postavy z celé knihy. Co si budeme povídat, Rob byl hrozný blbec a autorka ho dokázala vážně dobře popsat :D Zato Kenta jsem měla už od začátku ráda. Jen mi ho bylo líto, taky jsem moc nechápala, že dokázala mít Sam celou tu dobu rád, přestože ona na něho byla tak hnusná. /SPOILER : A bylo mi hrozně líto, že se Kent vlastně nikdy nedozví, že ho Sam měla nakonec ráda a co spolu v těch posledních dnech zažili. Když si představím, jak se musel cítit poté co zjistl že Sam umřela a celý život bude žít bez toho, aniž by se dozvěděl co k němu doopravdy cítitla. To je na to msnad to nejsmutnější :´( KONEC SPOILERU/


 Before I Fall Voor ik val Antes de Vos Deixar Моят Свети Валентин

Česka obálka je úplně jiná než originál. Abych ale pravdu řekla, jsem za naši obálku dost ráda, protože mi připadá nádherná oproti originální verzi. Ty jsou na můj vkus trochu nudné a asi by mě nezaujaly. Naopak Česká obálka mě opravdu už na první pohled zaujala. Možná je to tím, že miluji modrou barvu, ale je vážně úžasná. Sice to na mě působí jako voda a vyvolává ve mě od začátku dojem, že se Samantha utopila, což není tak úplně pravda. Ale nemusí to být voda, třeba je to nebe :D



Mé dojmy čtěte jen na vlastní nebezpečí, protože nejspíš obsahuje dost spoilerů ;)
Tenhle příběh ve mě zanechal opravdu hodně. Knihu jsem dostala na Vánoce a pěkně dlouho mi ležela v knihovně. Když jsem se do ní konečně pustila, začátek mě moc nebavil. Kromě anotace jsem o knize nic nevěděla, takže mě "1.den" 12.února moc nebavil a nechápala jsem co je dějem celé knihy. Kolem 4. dne jsem ale knihu začala neskutečně zbožňovat, bavila mě a líbily se mi ty malé drobnosti a příběhy, které byly knihou doprovázeny. Věděla jsem, že konec nebude moc velký happyend, ale každý den jsem se těšila na to, jak ho Samantha znovu a úplně jinak prožije. Postavy jsem si zamilovala všechny, i když to možna směřovalo k tomu, abych neměla ráda Lindsay. Já jsem je ale vážně měla ráda.Osobnosti byly krásně rozepsané, možná právě proto jsem si je zamilovala.
Snad nejvtipnější byl den, kdy si Samantha na sebe vzala oblečení alá lehká holka, rozhádala se v autě s Lindsay, svedla učitele ve škole a nakonec fetovala na záchodech :D No to bylo něco, vážně mě to bavilo a připadalo mi to neskutečně vtipné.
Ale to hlavní, konec! Nevím proč, ale moc jsem ten konec nepochopila. Sam skočila pod auto místo Juliet? Zachránila ji? Ale jaká je šance, že Juliet pod to auto neskončí třeba zase další den? A hlavně, vždyť z toho se vlastně nestalo ,tak jak to mohla napravit. Pokud to chápu, tak toho 12.února skočila Juliet pod auto a zároveň s ní umřela Samantha. A ten 7.den Samantha Juliet zachránila? A "to ji poslalo do nebe"? Takhle si to myslím já, ale je to vážně kniha, nad kterou se musí hodně přemýšlet...


Pro mě rozhodně nejvíc překvapivá kniha! Na to, že ze začátku mě vůbec nebavila, najednou se z ní stala jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Miluji ten příběh, miluji ty postavy, miluji ty dějové vsůvky a drobné příběhy. Všechno se krásně rozvíjí a já osobně si myslím, že Lauren má tenhle příběh opravdu neskutečně dobře promyšlený. Je tam tolik skvělých informací, které mnohdy nemá ani 500-ti stranová kniha. Za mě proto určitě palec nahoru a knihu moc moc doporučuji!




5 komentářů:

  1. Tuto knížku bych si chtěla přečíst.. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý príspevok :) budem rozmýšľať o kúpe :)
    http://keepcalmanddowhateveryouwant.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Túto knihu sa už dávnejšie chystám čítať, no odrádza ma autorka, ktorej Delirium som nedočítala, tak ešte uvidím 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Delirium jsem si nedávno koupila, tak doufám že se mi bude líbit. No jo, každý nemůže přijít na chuť úplně všem spisovatelům. Ale třeba chvíle před koncem mě tež ze začátku moc nebavila, myslela jsem, že nedočtu a pak jsem se od ní nemohla odtrhnout :)

      Vymazat