čtvrtek 22. listopadu 2012

Happy Thanksgiving ♥




Někdo by si toho ani nevšiml, ale dnes je jeden z nejdůležitějším Amerických svátků - Den díkůvzdání neboli Thanksgiving Day. Znáte jej, víte proč se slaví, kdy a jak..A jestli je nějaký důvod jej slavit i u nás v ČR? Tak čtěte..


Co je Thanksgiving day?

Thanksgiving day velice oblíbený svátek v USA a v Kanadě. Každá země má trochu jiné tradice, ale já vám něco povím o díkuvzdání v USA. Slaví se 4. čtvrtek v listopadu a tentokrát to padlo právě na 22.11.2012. Až tď mi to došlo, že to je tak trochu magické datum, nemyslíte :-)? 

Co se slaví?

Díkůvzdání znamená poděkování Bohu a přírodě za její dary a nejen to. Nejde jen o křesťanský svátek, protože den díkuvzdání slaví 95% Americké populace ( zbylých 5% jsou většinou vegetariání) V tento den si prostě lidé uvědomují, za co jsou nebo by měli být vděční a děkovat..Proto je to také thankgiving :-) . Oslava Díkuvzdání je v celé severní Americe dlouhou tradicí a v minulosti byla oslavou úspěšné sklizně. Dnes je to příležitost pro setkávání rodin a přátel. Tento svátek je příležitostí k setkání rodin a příbuzných - v USA je zvykem cestovat za prací i na druhý konec kontinentu, protože většina rodinných příslušníků je od sebe vzdálena tisíce kilometrů. Často se celá rodina setká pouze o tomto víkendu, a tak dochází k malému stěhování národů .

  • A jak tento svátek vůbec vznikl? 

    V prosinci roku 1620 přistála u východního pobřeží Ameriky loď s názvem "Mayflower". Na palubě vezla skupinu náboženských exulantů a vystěhovalců. Tito tzv. Pilgrims podnikli nebezpečnou cestu přes oceán proto, aby zde našli nový domov a svobodu náboženství. Na území dnešního Massachussets založili obec Plymouth, nový domov pro sebe a budoucí generace. Neuměli zacházet s půdou a nebyli zdatnými lovci. V prvním roce jim hrozil hladomor. Ujali se jich domorodí Indiáni z kmene Squanto. Darovali jim setbu a naučili je zasít kukuřici a zajistit si tak základní obživu. První žně v Plymouth byly hubené. Osadníci se však rozhodli oslavit tento malý úspěch v nové vlasti a na znamení vděčnosti přizvat k oslavě své zachránce - Indiány. Byl ustanoven den, kdy se osídlenci sešli spolu s náčelníkem Massasvitem a devadesáti jeho statečnými muži u prostřeného stolu. Indiáni nepřišli k oslavě s prázdnou a donesli hojnost dobrého jídla a pečeného obrovského ptáka, krocana. Tak vypadal první "Thanksgiving" - svátek díkůvzdání - v Americe.


    Jak vypadá typický den díkuvzdání?

    Dnes se všechny americké rodiny sejdou u honosné večeře a prožijí příjemný rodinný večer. Co uričtě nebude chybět na stole? Mezi tradiční jídla patří pečený krocan s kaštanovou nádivkou, sladké brambory a dýňový koláč, popřípadě jablečný. Slavnostní tabule bývá laděna dožluta, vyzdobena kukuřičnými klasy, dýněmi a podzimním listím. Různobarevné listy se pokládají i na talíře s pokrmy a na výzdobu lze použít vše, co příroda v tomto období nabízí. Příprava menu je poměrně pracná, a proto se na ní podílí celá rodina.
    Krocan se obvykle plní kaštanovou nádivkou, která se v detailech u různých rodin liší. Například kaštanová nádivka se připravuje z uvařených kaštanů, másla, vajec, žemle, mléka a muškátového květu. Přílohou bývá bramborová kaše anebo sladké šťouchané brambory.
    Jako moučník se podává zmíněný dýňový koláč, někdy také jablečný, pekanový koláč. Kromě drobných odchylek v receptu na nádivku se také jednotlivé recepty rodin liší v různých specialitkách, jako je například brusinková poleva.


     
     
  • Co mě napadne, když se řekne díkuvzdání?  - krocan, dýňový koláč, rodinná pohoda, velká večeře, brusinky, dýně, listí, ovoce, podzim, listí, oranžová, žlutá


     

    Zajímavosti?

    Thanksgiving day je skutečně u hodně lidí důležitější než Vánoce. Především proto, že Vánoce se v poslední době staly jen nákupní hysterii, zatímco Thanksgiving je skromný svátek, u kterého žádné dárky nejsou nutné a celá rodina se sejde u večeře.

    Každý rok prezident ušetří jednoho nebo dva krocany. Jde o symbolické gesto, protože v USA se během Dne díkůvzdání spotřebuje až kolem 50 000 000 krocanů

    Jinými slovy "Den rodinné pohody"



    Můj názor

    Jsem hodně "poameričtělé dítě", tím pádem Den Díkuvzdání u nás slavíme :-) Samozřejmě ne tak hojně, ale alespoň jako přípomínku si uděláme větší večeři, seženeme krůtí maso a upečeme si jablečný koláč. Skutečně netuším, proč něco takového není i u nás. Vždyť je to tak krásný svátek..Den kdy se rodiny shledají a užijou si společně pěkný večer. Prostě nádhera.. A co si o tom myslíte vy :)???

    P.S : V sobotu možná přihodím i fotky z dnešní večeře + recept na jablečný koláč.
    A samozřejmě nesmím pozapomenout na poděkování! I já vám všem moc děkuji za to, že čtete mé články a navštěvujete můj blog. Děkuji děkuji děkuji....a zkuste dneska alespoň chvilinku strávit se svou rodinou ;-) Happy THANKSGIVING DAY ♥






Žádné komentáře:

Okomentovat