neděle 5. ledna 2014

Vampýrská Akademie 1 - Richelle Mead

 


























Autor : Richelle Mead
Název : Vampýrská Akademie
Název v Angličtině : Vampire Academy
Série : Vampýrská Akademie
Díl : 1.
Nakladatel : Domino
Datum vydání : 2009/08
Počet stran : 279
Cena : 179,- (v bux.cz), 250,- (v Dobrovském)



Anotace :
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů......






Morojka Lissa a dhampýrka Rose se po útěku vrací zpět na Vampýrskou akademii. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…



Kdyby jste náhodou byli na začátku stejně zmatení jako já, tak tady je malá pomůcka co jsou tamty rasy vůbec zač ↓ (zdroj.wikipedie :D)

Rose
zdroj
Morojové - jsou živí vampýři. Potřebují k životu jak krev (krmí se na lidských dárcích), tak ale i normální jídlo. Jsou svázaní s magií. Dříve používali magii k boji, ale dnes za ně bojují dhampýři.

Strigojové - jsou nemrtví vampýři. Moroj se stane strigojem tak, že osobu, z které pije, zabije. Dhampýr a člověk tak, že strigoj jim nejdřív vypije veškerou krev a poté jim dá napít své vlastní.

Dhampýři - jsou na půl lidé a na půl Morojové. Dhampýři se spolu nemůžou množit. Ale z jakéhokoliv spojení dhampýra a moroje vzniká opět dhampýr. Snáší sluneční světlo, nepotřebují krev. Jsou fyzicky odolní a vytrvalí. Většinou se stávají strážci morojů.



Názory (zdroj databazeknih.cz)
→ Přečteno jedním dechem. Knížky o upírech se mi líbí, tohle mělo náboj po celou dobu, romantika taky neměla chybu.
→ Tak tahle knížka se mi fakt hrozně moc líbila, Rose mi přišla taková správná a s Lissou tvořily tu nejskvělejší dvojici, kterou jsem kdy s upíry našla. Navíc není o romantické a vtipné scény nouze.
→ Začátek trošku zmatený až jsem si říkala, co jsou to za blbosti, ale za chvíli mě knížka chytla.




Obálka se mi vážně nelíbí. No jo, přeci jen už jde o knihu trochu starší (rok 2009) a oproti dystopickým nádherným obálkám z posledních dvou let se to nedá srovnat. Taktéž mi trochu vadí, že kniha nemá pevný obal.. Neříkám že je obálka hrozná, není špatná, ale určitě by mě na první pohled nezaujala. 
(zdroj goodreads)

Vampire Academy (Vampire Academy, #1)  Vampire Academy (Vampire Academy, #1) Blutsschwestern (Vampire Academy, #1) L'accademia dei vampiri (L'Accademia dei Vampiri, #1)


Rosehlavní hrdinka, dhampýrka, strážkyně Lissy
Nejde ani slovy popsat, jak tuhle postavu miluju! Rose je prostě boží a bez ní by jinak byla kniha totální propadák. Líbí se mi její upřímnost, to jak je drzá, trochu zkažená, vtipná...Úplně jiná postava než jaké jsem zvyklá z jiných knih.

Lissa : druhá hlavní hrdinka, morojka, nejlepší kamarádka Rose
Lissu si představuju jako takovou tu někdy trochu naivní a roztržitou princeznu. Občas mě štvala, hlavně to její ovlivňování a jak si nenechala poradit od Rose. Jinak ji mám ale taky moc ráda.

Dmitrij : Rosin boy no.1, dhampýr
Občas si říkám, že se ti dva k sobě moc nehodí. Dmitrij je kliďas, který má všechno pořád pod kontrolou, neřekne nic vtipného..No nevim, někdy se mi zdál trochu nudný, ale jinak jsem jejich společné části v knize asi nejraději.

Christian : Lissin boy.1, s ne moc dobrou pověstí, rodiče strigojové
Christiana jsem měla ráda už od začátku. Je to sympáťák.


 


Abych pravdu řekla, vážně moc nemusím upíří tématiku a proto mi Vampýrská akademie skoro rok ležela v knihovničce bez povšimnutí, než jsem ji konečně přečetla. Ale když jsem ji konečně začala číst, to bylo něco..Dočetla jsem ji za naprosto rekordní dobu, nemohla jsem se od knihy odtrhnout, vážně! První kapitolu jsem si říkala, co to čtu za blbosti. Strigojové, Morojská princezna Vasilisa, Dmitrij, Akademie svatého Vladimíra..Už jenom tyhle názvy a jména mi připadala neskutečně vtipná a totálně mimo mísu. Nicméně asi po druhé kapitole mě kniha začala neskutečně bavit.
PHOTOS: 23 NEW amazing stills from ‘Vampire Academy’ to sink your teeth into | Page to Premiere
zdroj
Rozhodně to dávám za vinu neuvěřitelně dokonalé postavě – Rose. Miluji její humor, její slovník, její drzé chování i myšlenky. V jiných knihách je to pořád samá slušná vychovaná statečná holka. Postava Rose je mnohem víc realistická pro dnešní dobu.
Samotný děj knihy mě nějak nezaujal, vlastně ani nevím, co přesně se celou tu dobu řešilo. Byla jem úplně unešena každodenním životem Rose a samozřejmě také jejim vztahem s Dmitrijem, který mi ale občas připadal trochu vážný, oproti Rose. Lisa byla fajn, ale trochu mě štvala když začala tak bláznit.
Samotný konec, to byla asi jediná trochu akčnější část. Upřímně, vůbec jsem se nebála a celá situace byla celkem jednoznačná a trochu jednoduše vyřešena. Zkrátka žádné velké drama.



Vampýrská Akademie má hodně svých nedostatku, jak se tak dívám. Přesto to byla po delší době kniha, od které jsem se opravdu nemohla odtrhnout a byla jí vážně nadšená. Myslím, že za vše vděčím skvělému stylu psaní autorky. Jsem na sebe celkem naštvaná, že jsem to tu tak zkritizovala, přestože mě kniha tak pohltila. Vážně nevím čím to je..Takže, má divnou obálku, vážně směšná jména a názvy, skoro žádnou akci, trochu podivnou zápletku, ne moc akční konec, ale i přesto jsem z knihy totálně nadšená, moc ji doporučuji a určitě si ji přečtěte. Doufám že vám takové hodnocení stačí, ti co četli, mi to určitě můžou potvrdit :D A prý další díly už jsem pak jenom lepší a lepší, tak jsem zvědavá.




Trailer na chystaný seriál (nebo film?) VA

6 komentářů:

  1. Tuhle sérii miluju, pro mě zatím nejlepší upíří fantasy, co jsem četla.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle sérii knih četla moje kamarádka a chválila si to, ovšem mě už upíři dávno nebaví, takže se na tuto knihu momentálně nechystám.:)
    Pěkná recenze.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No, já teda upíry taky vůbec nemusím, ale tady mi to výjimečně nevadilo :D

      Vymazat
  3. Já zrovna čtu třetí díl této série a velmi se mi líbí. Přijde mi mnohem lepší než Twilight sága :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třetí díl je prý na konci hodně šílený jsem slyšela :D Twillight jsem ani nedočetla, ale taky si myslím že je VA lepší.

      Vymazat